10 ingrediënten die je wil vermijden in hondenshampoo

10 ingrediënten die je wil vermijden in hondenshampoo

Als consument maken we graag verantwoorde keuzes. Daarom letten we – voor zover dit mogelijk is en waar we kunnen – op zorgwekkende ingrediënten in de producten die we eten en/of op ons lichaam smeren. Er worden vaak echter tal van ingrediënten met moeilijke namen aan producten toegevoegd, waardoor het lastig is het kaf van het koren te scheiden. 

En we letten misschien wel goed op voor onszelf, maar zijn we ook kritisch op waar we onze huisdieren mee verzorgen? Je wast je hond misschien regelmatig, dus het is een goed idee daar nu mee te beginnen. Door gebrek aan wet- en regelgeving of duidelijke EU-standaarden zijn er namelijk tal van shampoos op de markt die chemicaliën bevatten en schade kunnen toebrengen aan de huid, vacht of gezondheid van je hond. Het goede nieuws? Er zijn ook gezonde producten om je viervoeter mild mee te wassen – je moet alleen weten waar je op moet letten. Welke hondenshampoo is goed? En welke absoluut niet?

Om je op weg te helpen, hierbij een lijst van 10 ingrediënten die je wil vermijden in shampoo en verzorgingsproducten voor jezelf én je hond. 

DEA (diethanolamine): een synthetisch oplosmiddel dat een reinigende werking heeft. Deze stof kan echter schadelijk zijn voor de lever, nieren en alvleesklier – een stof die je dus zeker niet in je shampoo (voor je huisdier) wil terugvinden.

Ftalaten & Polyethyleenglycol: worden gebruikt als verdikkings- of bindmiddel in veel cosmetische en paramedische producten. Polyethyleenglycol (PEG) in verband gebracht met kanker, maagklachten, geheugenverlies en immuunziekten bij mensen. Met zo’n slechte reputatie voor ons, willen we het dus zeker niet voor onze huisdieren gebruiken.

Ingredienten hondenshampoo vermijden
Welke hondenshampoo is goed?

Deze oppervlakte-actieve stoffen hebben een sterk reinigende kracht in shampoos. Er bestaat echter een risico op 1,4-dioxaanverontreiniging, een mogelijk kankerverwekkende molecule voor mensen. Tevens kan het als bijwerking huidirritatie en uitdroging veroorzaken. Het is ook giftig voor het milieu, dus het is beter om het ook te vermijden in verzorgingsproducten voor huisdieren.

Hoewel parabenen uit veel menselijke verzorgingsproducten zijn verwijderd, worden ze helaas nog steeds in sommige hondenproducten aangetroffen, hoewel ze worden erkend als hormoonverstorend. Daarnaast kunnen ze allergische reacties, haaruitval en kanker veroorzaken.

Propyleenglycol werkt super om vocht vast te houden, maar het is ook zeer schadelijk voor onze gezondheid. Voor mensen wordt het in verband gebracht met lever- en niertoxiciteit, huid-, oog- en longirritatie, contactdermatitis en orgaanaandoeningen. Voor onze huisdieren vermijden we het daarom liever ook.

Op het etiket herken je deze als FD&C, D&C, een kleurnaam gevolgd door een nummer of “kleurstof”. Kunstmatige kleurstoffen kunnen afkomstig zijn van petroleum of zware metalen bevatten. Sommige kunstmatige kleurstoffen kunnen irritatie of gevoeligheid veroorzaken, en ze kunnen zelfs besmet zijn met kankerverwekkende stoffen. 

Dit ingrediënt werkt als conserveermiddel en desinfectiemiddel in veel dagelijkse producten. Ondanks het gebruik in lage hoeveelheden kan deze stof nog steeds schadelijk zijn voor de huid; het kan allergieën en huidaandoeingen veroorzaken. Om formaldehyde te herkennen, kun je zoeken naar de volgende ingrediënten op de etiketten van je huisdierproducten: DMDM hydantoïne, Diazolidinyl urea / imidazolidinyl urea of Quaternium-15

Ingrediënten hondenshampoo
Welke hondenshampoo is goed?

Isothiazolinon-derivaten: ‘methylisothiazolinon’ en ‘methylchloroisothiazolinone’ zijn waarschijnlijk woorden die je niet wil – of kan – lezen (laat staan uitspreken). Deze giftige stoffen zijn vaak de oorzaak van allergische reacties die huidirritatie kunnen veroorzaken bij mensen, en we willen dit risico ook niet nemen voor onze huisdieren.

Minerale olie houdt de huid gehydrateerd. Klinkt goed, toch? Niet echt. Er wordt gewaarschuwd dat minerale oliën kunnen voorkomen dat de huid zijn natuurlijke oliën vrijgeeft en gifstoffen afvoert. Het is daarom beter om je lichaam en dat van je hond zijn eigen werk te laten doen.

Als je op een ingrediëntenlijst omschrijvingen leest als ‘gepatenteerde mix’, is ons advies om voorzichtig te zijn. De fabrikant heeft waarschijnlijk een goede reden om de details van zijn formule voor je te verbergen. Nog erger: als er geen ingrediëntenlijst op de verpakking staat, leg het product dan meteen terug op de plank. Noch jouw huid, noch die van je huisdier wil het risico lopen!

Conclusie

Bovenstaande lijst laat zien dat het vinden van verzorgingsproducten voor je hond of huisdier die écht mild en gezond zijn, nog wel eens een uitdaging zou kunnen zijn. Veel bedrijven doen zich gezonder en milieubewuster voor dan ze in werkelijkheid zijn. Om te voorkomen dat je in deze val trapt, kun je de bovenstaande lijst als leidraad gebruiken.

Alle verzorgingsproducten van Frenky Lewis – zowel de hondenshampoos, honden conditioners en parfums voor honden – zijn gelukkig vrij van gevaarlijke of zorgwekkende ingrediënten. Je kunt al onze producten met een gerust hart gebruiken voor je hond! We beloven dat ze hypoallergeen, veganistisch, dierproefvrij en lokaal gemaakt zijn. Bovendien ruiken ze heerlijk… en dat allemaal op een natuurlijke manier!

Ingrediënten hondenshampoo